Xenios Agency | Η ορολογία της μαγειρικής!
50960
post-template-default,single,single-post,postid-50960,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland child-child-ver-1.0.0,borderland-ver-1.15,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,vertical_menu_inside_paspartu,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Η ορολογία της μαγειρικής!

Ο κόσμος της μαγειρικής είναι τεράστιος και σ’ αυτόν μπορεί κανείς να χαθεί, είτε λόγω των γεύσεων είτε λόγω της ορολογίας και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται! Στο γαστρονομικό αυτό ταξίδι οι chef καλούνται να μάθουν και να κάνουν τρόπο ζωής ορισμένες πρακτικές και όρους, καθώς όπως λέγεται συχνά η μαγειρική είναι ζωή.

Τι σημαίνουν ωστόσο, όλοι αυτοί οι παράξενοι όροι που ακούγονται συχνά τόσο σε εκπομπές γενικού ενδιαφέρουντος, reality μαγειρικής, αντίστοιχα βιβλία, sites όσο και σε εστιατόρια;

Η ορολογία της μαγειρικής θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ολόκληρη γλώσσα, τόσο πλούσια σε λέξεις και νοήματα, που δύσκολα μπορεί κανείς να την κάνει κτήμα του. Παρακάτω, λοιπόν, παρουσιάζονται οι βασικοί όροι της μαγειρικής, αλλά και εκείνοι που ακούγονται συχνότερα ακόμη και μέσω της τηλεόρασης.

Α λα: η συγκεκριμένη φράση υποδηλώνει τον τρόπο παρασκευής και μαγειρέματος. Παραδείγματος χάριν, το γεύμα α λα γκρεκ σημαίνει ότι έχει χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο και ελληνικά μυρωδικά.

Αλ ντέντε: στα ιταλικά σημαίνει “στο δόντι”. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υφή των ζυμαρικών, και για την ακρίβεια του ιδανικού τρόπου που προστάζει να είναι ελάχιστα τραγανό.

Αροζέ: είναι το ράντισμα του παρασκευάσματος με τη σάλτσα του κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Γκρατέν: Με αυτόν τον όρο καταλαβαίνει κανείς ότι το φαγητό που έχει μπροστά του ψήνεται ή ολοκληρώνει το ψήσιμό του στον φούρνο ώστε να έχει στην επιφάνειά του μια τραγανή κρούστα λόγω του τριμμένου τυριού ή της φρυγανιάς που είχε προστεθεί.

Κροκάν: η διαδικασία κατά την οποία ένα παρασκεύασμα γίνεται πιο τραγανό.

Κις (Quiche)ο όρος αυτός αποδίδεται στην ανοιχτή πίτα ή τάρτα με τραγανή σφολιάτα σαν βάση και γέμιση λαχανικά, τυριά, μπέικον και μπεσαμέλ ή κρέμα γάλακτος και αυγά. Η πιο γνωστή στο ευρύ κοινό είναι η Κις Λωρέν.

Κονφί: πρόκειται για φρούτα ή λαχανικά διατηρημένα μέσα σε ζάχαρη και μπράντι για πολλές ώρες. Επίσης, ο όρος χρησιμοποιείται και για κρέατα και πουλερικά τα οποία διατηρούνται μέσα στο δικό τους λίπος.

Μιζ αν πλας (mise en place)η προετοιμασία πριν από το μαγείρεμα.

Μπλανς: ο τρόπος κατά τον οποίο ζεματίζονται τα λαχανικά για μόλις ένα λεπτό ώστε να αφαιρούνται ευκολότερα οι φλούδες τους.

Ποσέ: το μαγείρεμα οποιουδήποτε υλικού σε νερό που ήδη βράζει.

Ρου: πρόκειται για ένα μείγμα που συνδυάζει μια λιπαρή ουσία με λίγο αλεύρι ώστε να παρασκευαστούν σάλτσες ή σούπες.

Φλαμπέ: το άναμμα φωτιάς σε ένα παρασκεύασμα με κάποιο αλκοολούχο ποτό ώστε με την εξάτμιση του αλκοόλ να μείνει μια έντονη και μοναδική γεύση.

Πηγή : cabare.gr

 

xeniosagency
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.