Xenios Agency | Η Σωστή Θερμοκρασία Σερβιρίσματος του Merlot
50963
post-template-default,single,single-post,postid-50963,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland child-child-ver-1.0.0,borderland-ver-1.15,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,vertical_menu_inside_paspartu,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Η Σωστή Θερμοκρασία Σερβιρίσματος του Merlot

Η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος του Merlot μπορεί να αυξήσει την απόλαυση της γεύσης και των αρωμάτων του. Όμως ποια είναι η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος του Merlot; Όπως και τα άλλα κόκκινα κρασιά, το Merlot εξελίσσει τα αρώματα του κάτω από μια θερμότερη θερμοκρασία σερβιρίσματος σε σχέση με τα λευκά κρασιά, επιτρέποντάς σας να απολαύσετε τις πικάντικες και απαλές γεύσεις που χαρακτηρίζουν τα κρασιά που παράγονται από το σταφύλι Merlot.

Θερμοκρασία Σερβιρίσματος

Όταν έχετε επιλέξει με μεράκι ένα μπουκάλι κρασί, για να το απολαύσετε, θα πρέπει να το σερβίρετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επιτρέποντας στις γεύσεις του να ανοίξουν στον ουρανίσκο σας. Όταν το Merlot είναι πολύ κρύο, οι γεύσεις του κρύβονται και έτσι μπορεί να χάσετε τα καλύτερα χαρακτηριστικά του κρασιού. Όταν είναι πολύ ζεστό, το αλκοόλ στο κρασί έρχεται στο προσκήνιο, καλύπτοντας όλες τις λεπτές γεύσεις και τα αρώματα.

Το συχνότερο λάθος είναι, η αντίληψη ότι τα ερυθρά κρασιά, συμπεριλαμβανομένου του Merlot, πρέπει να σερβιριστούν σε θερμοκρασία δωματίου. Ωστόσο, τα περισσότερα δωμάτια έχουν θερμοκρασίες κατάλληλες για τον άνθρωπο και όχι για ένα κρασί. Αυτές οι θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ ζεστές για το Merlot, το οποίο φιλοξενεί λεπτές γεύσεις που μπορούν γρήγορα να χαθούν όταν το αλκοόλ του κρασιού βρίσκεται στο προσκήνιο. Επομένως αυτή η επικράτηση του αλκοόλ στα κόκκινα κρασιά μπορεί να συμβεί πολύ εύκολα σε θερμοκρασία δωματίου. Κάτι που επίσης πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι, ότι, τα χαμηλότερα σε αλκοόλ Merlot μπορούν να “ανεχθούν” λίγο θερμότερη θερμοκρασία σερβιρίσματος από ότι τα υψηλότερα σε αλκοόλ κρασιά.

Γενικά, το Merlot αγαπά μια θερμοκρασία σερβιρίσματος μεταξύ 12°-18°C. Με αυτό το σκεπτικό, τα χαρακτηριστικά του κρασιού μπορεί να καθορίσουν την σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος του Merlot εντός αυτού του εύρους. Για παράδειγμα:

  • Ένα ανάλαφρο ροζέ κρασί όπως το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Merlot που εμφανίζει πολύ μαλακά χαρακτηριστικά, απλά φρούτα, χαμηλό αλκοόλ και όχι τόνο πολυπλοκότητας μπορεί να σερβίρεται σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών μεταξύ 12°-18°C, επειδή το αλκοόλ είναι χαμηλό και η γεύση φρούτων είναι περισσότερο μπροστά είναι έτοιμο για κατανάλωση.
  • Ένα ακριβότερο Merlot προέρχεται από ένα υψηλότερο υψόμετρο και από παλαιότερα αμπέλια και μπορεί να εμφανίζει περισσότερη πολυπλοκότητα τανίνης και στρώματα γεύσης. Έτσι, αυτός ο τύπος οίνου επωφελείται από μια ελαφρώς πιο ζεστή θερμοκρασία σερβιρίσματος περίπου 15°-17°C. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα αλλάξουν τις αποχρώσεις και τις γεύσεις του κρασιού, ενώ ένα πολύ ζεστό κρασί θα ενισχύσει το αλκοόλ και θα καταστρέψει επίσης τις γεύσεις.
  • Ένα πολύ ισχυρό Merlot μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα αλκοόλ, ώριμα φρούτα και ισχυρές γεύσεις. Σερβίρετε αυτό το κρασί με λίγο περισσότερη ψύξη περίπου στους 12°C. Μια πιο ψυχρή θερμοκρασία θα μειώσει την επίδραση του αλκοόλ στον ουρανίσκο σας.

Διαδικασία εύρεσης της σωστής θερμοκρασίας

  1. Ξεκινήστε με ένα μπουκάλι Merlot που έχει αποθηκευθεί σε θερμοκρασία περίπου 12°C
  2. Σερβίρετε το κρασί σε ένα ποτήρι και δοκιμάστε μια γουλιά
  3. Σημειώστε τις γεύσεις που νιώσατε στον ουρανίσκο σας
  4. Περιμένετε δέκα λεπτά και δοκιμάστε άλλη μια γουλιά, καταγράφοντας αυτό που παρατηρείτε

Θα παρατηρήσετε μια δραστική αλλαγή στην αντίληψη για το πώς αισθάνεστε τις γεύσεις του κρασιού. Μπορείτε να βρείτε την χρυσή τομή όπου να είναι απλά τέλειο! Πολλά ψυγεία και κελάρια κρασιού έχουν διπλό έλεγχο κλίματος. Εάν διαθέτετε ένα τέτοιο, μπορεί να είστε σε θέση να κρατήσετε κρασιά σε δύο διαφορετικές θερμοκρασίες στο ίδιο κελάρι ώστε να μπορείτε να τα τραβήξετε έξω για να πιείτε αμέσως.

Πηγή: wineoutlet.gr

xeniosagency
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.