Xenios Agency | Ασφάλεια σε ξενοδοχεία
50957
post-template-default,single,single-post,postid-50957,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland child-child-ver-1.0.0,borderland-ver-1.15,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,vertical_menu_inside_paspartu,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Ασφάλεια σε ξενοδοχεία

ΑΣΦΑΛΕΙΑ = Σταθερότητα, Σιγουριά, Έλλειψη Κινδύνου, Προστασία από τον κίνδυνο.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ =  Το οίκημα που εξυπηρετεί για διανυκτέρευση κυρίως ντόπιους και ξένους με πληρωμή.

–  Όταν με ρώτησαν ποιος είναι ο ασφαλέστερος τύπος ξενοδοχείου, η απάντηση που έδωσα είναιτο ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο, γιατί μετά από μελέτη που έκανα διαπίστωσα σε γενικά πλαίσια ότι τα ξενοδοχεία που βρίσκονται δίπλα σε αεροδρόμια παρέχουν περισσότερα μέτρα ασφαλείας, όπως σύστημα πυρόσβεσης με καταιονισμό και κάμερες παρακολούθησης  σε σχέση με τα υπόλοιπα που βρίσκονται κοντά η μέσα σε πόλεις. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα ξενοδοχεία  συνήθως φιλοξενούν επιχειρηματίες που βρίσκονται σε επαγγελματικά ταξίδια, οι οποίοι είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους δυνατότητες και ορισμένες φορές μάλιστα τις απαιτούν. Επιπλέον αυτά τα ξενοδοχεία είναι πιο καινούργια και επομένως, πιο πιθανά να υιοθετήσουν σύγχρονα μέσα προστασίας. Επίσης καλό είναι να προσέχουμε στα πανδοχεία που διαθέτουν εξωτερικά δωμάτια. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί ο καθένας να δει σε ποιο δωμάτιο μένετε, πότε μπαίνετε και πότε βγαίνετε. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, τουλάχιστον ζητήστε δωμάτιο που δεν βλέπει στο χώρο στάθμευσης, έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος να σας ελέγξει.

ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

(GENERAL SAFETY MEASURES FOR HOTELS)

Σε κάθε ξενοδοχειακή εγκατάσταση επιβάλλεται η λήψη εσωτερικών και εξωτερικών μέτρων ασφαλείας ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου, των ζωτικών εγκαταστάσεων, καθώς και των παρακάτω ευπαθών σημείων, που υπάρχουν στην συγκεκριμένη εγκατάσταση.

Πολλά από τα παρακάτω αναφερόμενα μέτρα ασφάλειας, προσαρμοσμένα  σε κάθε εγκατάσταση, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτήν, είναι δυνατόν να αποτρέψουν δυσάρεστες καταστάσεις.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ    (EXTERNAL SAFETY MEASURES)

– Στα  Θέρετρα (resorts)  με αναπεπταμένους υπαίθριους χώρους, επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα όπως, φυσική θωράκιση, με ανάλογη φυσική διαμόρφωση του χώρου και ενίσχυση με πυκνές συστάδες δένδρων ή θάμνων, φράχτες κοινούς, διαφανείς η αδιαφανείς, σε ορισμένες περιπτώσεις  συρμάτινους, η σιδερένιους  φράχτες, ώστε να είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η πρόσβαση στους ανεπιθύμητους επισκέπτες.

– Κλειστό κύκλωμα  τηλεόρασης  C.C.TV. (closed Circuit Television)  κατά προτίμηση με ασύρματες κάμερες ip όπου με την κατάλληλη κρυπτογράφηση θα είναι αδύνατη η υποκλοπή δεδομένων από τρίτους.

– Διαρκή φωταγώγηση η με αισθητήρες αφής.

– Συστήματα συναγερμού (αθόρυβα η ηχηρά)

– Φύλακες ασφαλείας στατικοί και περιπολούντες

– Σκύλους καλά εκπαιδευμένους, αυτό που δεν μπορεί να αντιληφθεί ένας άνθρωπος το καταλαβαίνει από το ένστικτο ο σκύλος, προσωπικά στο παρελθόν σε περιπολίες μέσα στην νύχτα, πολλές φορές με βοήθησε ο σκύλος που είχα μαζί μου. Για παράδειγμα κάποιος ύποπτος που κρυβόταν σε θάμνους την στιγμή που δεν μπορούσα να τον αντιληφθώ, ο σκύλος αμέσως τον καταλάβαινε γαβγίζοντας…..επίσης τα σκυλιά μπορούν να είναι ελεύθερα σε περίφρακτους χώρους.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ  ( INTERNAL SAFETY MEASURES)

       Για να είναι ολοκληρωμένη και αποτελεσματική η προστασία ενός ζωτικού χώρου η εγκατάστασης από απόψεως ασφάλειας, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα παρακάτω χαρακτηριστικά του κτιρίου:

– Η τοπογραφία, η μορφή του κτιρίου, οι περιβαλλοντολογικές παράμετροι, μηχανικοί παράμετροι εγκαταστάσεων.

– Οι έλεγχοι ασφαλείας των κτιριακών εγκαταστάσεων πρέπει να επικεντρώνονται βασικά στα εξής θέματα: Στην προστασία προσβάσεων και εισόδων, στην προστασία των εσωτερικών χώρων, του εξοπλισμού και των ζωτικών συσκευών. Στις διάφορες παράνομες ενέργειες που μπορούν να εκδηλωθούν από εξωγενείς παράγοντες η διείσδυσης ατόμων με παραβατικές διαθέσεις που θέλουν να βλάψουν την εγκατάσταση, όπως τοποθέτηση βόμβας, ομηρία σε ξενοδοχείο, τρομοκρατική επίθεση, κλοπές, ληστείες, εμπρησμοί, δολοφονία επίσημου προσώπου, και διάφορες άλλες εγκληματικές ενέργειες.

– Περιοχές που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ασφάλεια των διαφόρων εγκαταστάσεων, θεωρούνται οι εξής:

– Τα απέναντι και τα γειτονικά κτίρια από τα οποία μπορεί να εισέλθει κάποιος πηδώντας η χρησιμοποιώντας σχοινί.

–  Οι ταράτσες των γειτονικών κτιρίων π.χ. ταράτσα, ξενοδοχείου Μεγάλης Βρετανίας στο King George και από εκεί στο NJV Athens Plaza.

– Ο δρόμος που εφάπτεται της εγκατάστασης και απ’ όπου μπορεί να πετάξει κάποιος ένα αντικείμενο η να εισέλθει κρυφά στους χώρους της εγκατάστασης.

– Οι είσοδοι των κτιρίων η άλλοι προσπελάσιμοι χώροι.

– Τα παράθυρα, των ισογείων κυρίως.

– Οι υπόνομοι και τα φρεάτια.

Σε περίπτωση που οι φύλακες η οι υπάλληλοι ασφαλείας αντιληφθούν άγνωστα άτομα που έχουν διεισδύσει από τις ανωτέρω περιοχές, τα ακινητοποιούν και τα καθηλώνουν σε κλειστό χώρο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω, μέχρι να έρθει η αστυνομία και να επιληφθεί του θέματος:

– Αν το άτομο μεταφέρει αντικείμενα που φανερώνουν τις προθέσεις του, π.χ. όπλα, εκρηκτικά κτλ

– Κάθε άλλο ύποπτο αντικείμενο η οτιδήποτε άλλο που προκαλεί υποψίες.

– Αν το άτομο αρνείται να επιδείξει το δελτίο της αστυνομικής του ταυτότητας σε περίπτωση που αυτό ζητηθεί από τον υπάλληλο ασφαλείας.

ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ    ( SPECIAL SAFETY MEASURES)

Επιτήρηση και συντήρηση εγκαταστάσεων ξενοδοχείων

(Surveillance and maintenance of hotel facilities)

– Μηχανοστάσια και εγκαταστάσεις παραγωγής ρεύματος και κλιματισμού.

– Εγκαταστάσεις ηλεκτρικές, παροχής νερού, φωταερίου, φυσικού αερίου η άλλης ενέργειας, για να αποφεύγονται περιστατικά όπως εκείνη την περίπτωση, τον Νοέμβριο του 2009, σε ξενοδοχείο στην Θεσσαλονίκη, με τον προβληματικό καυστήρα, και τις αναθυμιάσεις από την διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα, όπου στοίχισε την ζωή δυο νέων ανθρώπων.

– Εγκαταστάσεις μηχανογραφικές, τηλεφωνικές η άλλης ασύρματης επικοινωνίας.

– Εγκαταστάσεις αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού.

– Χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας.

– Εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι στάθμευσης.

– Τα κλιμακοστάσια, οι διάδρομοι και οι έξοδοι κινδύνου, να μην έχουν εμπόδια, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και εκκένωσης του κτιρίου.

– Οι πόρτες  δωματίων των πελατών, οι χώροι υπογείων, γραφείων, καταστημάτων, και άλλοι ειδικοί χώροι, πρέπει να είναι καλά ασφαλισμένοι.

Σημεία ελέγχου σε χώρους ξενοδοχείων.      (Checkpoints in hotel rooms)

Στους παρακάτω αναφερόμενους χώρους πρέπει να γίνονται από το προσωπικό ασφαλείας τακτικοί έλεγχοι τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, καταγράφοντας τις ώρες και τα αποτελέσματα των ελέγχων στο βιβλίο υπηρεσίας και συμβάντων.

– Κύρια είσοδος εξωτερικά και εσωτερικά ιδιαίτερα κατά τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις.

– Χώρος υποδοχής  (ρεσεψιόν) πάντα κρατάμε αντίγραφα ασφαλείας, σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, και χειρόγραφα εφεδρικά αρχεία. Τα γραπτά πάντα μένουν, ενώ τα ψηφιακά σε ηλεκτρονική μορφή μπορεί ανά πάσα στιγμή να χαθούν. Μια καλή ιδέα είναι η δημιουργία παρουσιολόγιου πελατών όπου θα υπογράφουν στην άφιξη και αναχώρηση, έτσι ώστε να υπάρχει αρχείο καταγραφής για την δική τους ασφάλεια.

– Γραφεία και χώροι φύλαξης αντικειμένων μεγάλης αξίας.

– Εστιατόρια, καφέ – μπαρ και χώρους διασκέδασης.

– Ράφια, Ντουλάπες για ρούχα ( Γκαρνταρόμπες).

– Αίθουσες  πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναντήσεων, αναψυχής και μικρών εκδηλώσεων.

– Βοηθητικές είσοδοι και άλλα ειδικά σημεία πρόσβασης.

– Είσοδοι προσωπικού και παραλαβής εμπορευμάτων, όπου θα γίνεται έλεγχος τόσο κατά την είσοδο, όσο και κατά την έξοδο όλων ανεξαιρέτως των εργατοϋπαλλήλων και προμηθευτών και των οχημάτων τους, απαγορεύεται η είσοδος έξοδος  από άλλο σημείο.

– Τις μεταμεσονύχτιες  ώρες όλες οι πόρτες είναι ασφαλισμένες και της κεντρικής, εκτός και αν έχει ρυθμιστεί διαφορετικά.

Ασφάλεια σε αίθουσες συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων

(Security in conference rooms and cultural events)

–  Σε αυτούς τους χώρους, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συγκεκριμένης εκδήλωσης, επιβάλλεται η λήψη μέτρων ασφαλείας, προληπτικής έρευνας και ειδικότερα:

– Η Εξέταση της δυνατότητας τοποθέτησης βόμβας εσωτερικά η αν μπορεί να προσβληθεί η αίθουσα εξωτερικά από μακριά.

– Να φυλαχθούν οι ανεπιτήρητοι είσοδοι και να ενισχυθούν οι ήδη φυλασσόμενοι.

– Εκτός του κύριου χώρου, ερευνώνται εξονυχιστικά οι τουαλέτες, οι πυροσβεστικές φωλιές, οι κάδοι σκουπιδιών, πολυθρόνες και καθίσματα που δημιουργούν κρύπτη, τις γωνίες των τοίχων, ψηλά και κάτω στα περβάζια, κορνίζες, κάδρα, βαριές κουρτίνες, το βάθρο ομιλίας, κάτω από τα καθίσματα, τα τραπέζια, τα πολύφωτα, στο πάτωμα κάτω από μοκέτες και χαλιά, και οτιδήποτε άλλο προσφέρεται για απόκρυψη κάποιου αυτοσχέδιου Εκρηκτικού μηχανισμού (ΑΕΜ) ο οποίος μπορεί να είναι τόσο μικρός όσο ένα πακέτο τσιγάρα…..

– Ελέγχονται μικροφωνικές εγκαταστάσεις, ηχητικά συστήματα και συστήματα προβολής εικόνων, τόσο κατά την είσοδο τους, όσο και κατά την απομάκρυνση τους από το συγκεκριμένο χώρο που χρησιμοποιήθηκαν.

– Εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για λόγους ασφαλείας και μόνο, σε όλους τους προσερχόμενους για τη συγκεκριμένη εκδήλωση εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου.

Ασφάλεια προσώπων που χρειάζονται επιπλέον προστασία

(Safety of people requiring extra protection)

Εκτός από τα γενικά μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται σε ένα ξενοδοχείο, όταν πρόκειται να διαμείνει σε αυτό κάποιο άτομο ειδικής προστασίας, η έχει ζητήσει την πρόσθετη προστασία του, τηρείται το πρωτόκολλο και  επιβάλλεται να υπάρχει η εχεμύθεια, δηλαδή κανείς να μην γνωρίζει την τοποθεσία, που βρίσκεται, για την δική του προστασία, αν δεν υπάρχει αυτό το στοιχείο, τότε δημιουργούνται πρόσθετα κενά ασφαλείας,  γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες από το προσωπικό ασφαλείας:

– Σε περίπτωση προστασίας μάρτυρα σε δικαστήριο, η άτομο που κινδυνεύει άμεσα, απομακρύνεται η καταστρέφονται η κάρτα sim, κινητά τηλέφωνα, tablet, laptop, ειδικότερα τα Smartphone και I-phone όπου είναι εύκολη η παρακολούθηση και ο εντοπισμός τους.

–  Το προσωπικό ασφαλείας, οι συνοδοί ασφαλείας  και οι υπάλληλοι που έχουν αναλάβει την προστασία του ατόμου, μιλούν πάντα κωδικοποιημένα όταν αναφέρονται σε αυτό, μπροστά σε τρίτους.

– Το δωμάτιο που θα διαμείνει το προστατευόμενο άτομο, πριν την άφιξη του, θα πρέπει να παραμείνει κενό τόσο χρόνο όσος απαιτείται να γίνει με άνεση η εξονυχιστική έρευνα μέσα σε αυτό, όσο και στα διπλανά δωμάτια, αλλά και αυτών που βρίσκονται πάνω και κάτω από το δωμάτιο που θα διαμείνει το προστατευόμενο άτομο. Μετά τον έλεγχο και την έρευνα το συγκεκριμένο κατάλυμα φυλάσσεται εξωτερικά συνεχώς επί 24 ώρου βάσεως μέχρι της αναχώρησης του ατόμου που διαμένει σε αυτό.

– Η προετοιμασία των μέτρων ασφαλείας του καταλύματος γίνεται με άνεση χρόνου γι’ αυτό όσοι ασχολούνται με αυτά, ελέγχουν σχολαστικά την καλή και ασφαλή λειτουργία των θυρών και παραθύρων.

– Προσέχουν αν έχει κενά η μετακινείται η υπάρχουσα διακόσμηση, (γυψοσανίδα, ψευδοτοιχία)

– Προσέχουν για κρυφές κάμερες, κοριούς παρακολούθησης κάτω από τα τραπέζια, κομοδίνα και γραφεία.

– Προσέχουν αν οι σταθερές βίδες σε ντουλάπες, συρτάρια, ράφια η στους πλαϊνούς τοίχους έχουν ξεβιδωθεί.

– Ελέγχουν προσεκτικά όλους τους χώρους και τα έπιπλα του λουτρού, ακόμα και το καζανάκι.(καλή κρυψώνα για βόμβα)

– Ελέγχουν το κρεβάτι και τον χώρο κάτω από αυτό, ανασηκώνουν και παρατηρούν το στρώμα σε τι κατάσταση βρίσκεται.  (Ασφαλέστερος  τρόπος για να κοιμηθεί κάποιος σε δωμάτιο ξενοδοχείου)

Έλεγχοι ασφαλείας ξενοδοχείων        (Hotel  security checks)

Το προσωπικό ασφαλείας του ξενοδοχείου πρέπει να ενεργεί τους ελέγχους ασφάλειας με ιδιαίτερη σχολαστικότητα. Πιο συγκεκριμένα επιβάλλεται να γίνεται:

– Οπτικός έλεγχος των κινούμενων εντός και εκτός του ξενοδοχείου.

– Εντοπισμός και έλεγχος των επίμονων παρατηρητών του ξενοδοχείου.

– Έλεγχος με τον αποδοτικότερο τρόπο των εισερχομένων ατόμων και δεμάτων.

– Έλεγχος των υπαλλήλων των μεταφορικών εταιριών

– Έλεγχος του προσωπικού των συνεργείων που απασχολούνται εντός και εκτός του ξενοδοχείου.

– Έλεγχος των εισερχόμενων πακέτων που φτάνουν με μορφή δώρων.

– Έλεγχος σε οτιδήποτε μπορεί να δημιουργεί την αίσθηση του κινδύνου.

– Έλεγχος εντοπισμού ανοιχτών θυρών και παραθύρων. Ο έλεγχος πρέπει να πραγματοποιείται σε όλο το ξενοδοχείο και μέχρι την ταράτσα του κτιρίου. Σημειωτέον ότι η πόρτα της ταράτσας πρέπει να παραμένει κλειδωμένη για την αποφυγή ανεπιθύμητων επισκεπτών, όπως τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, αναρρίχηση σε δωμάτια για κλοπές, για την ασφάλεια μηχανισμού του ανελκυστήρα, κεραίας, η οποιουδήποτε εξοπλισμού μπορεί να υπάρχει. Μόνο σε περίπτωση εκκένωσης του κτιρίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως έξοδος κινδύνου, σε αυτή την περίπτωση το κλειδί φυλάσσετε επάνω στην πόρτα σε ειδικό κουτί ασφαλείας με υαλοπίνακα.

– Έλεγχος της ταράτσας και των υψηλότερων σημείων των γύρω κτιρίων. Υπάρχουν άτομα σε αυτές; Υπάρχουν κατασκευές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά;

– Άρνηση εισόδου δικαιολογείται σε άτομα που δεν πληρούν τους κανόνες νηφαλιότητας και εμφάνισης γενικότερα. (Κανονισμός)

– Τηρούνται οι όροι επαφής και συμπεριφοράς με πελάτη – ξενοδόχου, όπως περιγράφονται στην ξενοδοχειακή νομοθεσία.

Οι υποχρεώσεις των ξενοδοχείων αλλά και των πελατών τους έχουν κωδικοποιηθεί από διατάξεις του Αστικού Κώδικα και τον νόμο 1652/1986 της Ελληνικής νομοθεσίας.

Αστικός Κώδικας

Διατάξεις σχετικές με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ξενοδόχων και των πελατών αυτών περιέλαβε ο Αστικός Κώδικας  (άρθρα 834-839) που προβλέπετε

ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

Άρθρο 834

Έκταση της ευθύνης

Ο ξενοδόχος ευθύνεται για κάθε βλάβη, καταστροφή ή αφαίρεση των πραγμάτων που έφεραν οι πελάτες στο ξενοδοχείο, εκτός αν η ζημία οφείλεται στον ίδιο τον πελάτη ή σε επισκέπτη, συνοδό ή υπηρέτη του, ή στην ιδιάζουσα φύση του πράγματος ή σε ανώτερη βία.

Με ξενοδοχεία εξομοιώνονται τα οικοτροφεία, οι κλινικές, οι κλινάμαξες και τα επιβατικά πλοία ή αερόπλοια για το κατάλυμα που παρέχουν στους πελάτες.

Άρθρο 835

Χρήματα και τιμαλφή

Για χρήματα, χρεόγραφα και τιμαλφή η ευθύνη του ξενοδόχου σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο περιορίζεται στο ποσό των τριάντα χιλιάδων δραχμών για κάθε πελάτη, εκτός αν ο ξενοδόχος, γνωρίζοντας την ιδιότητα των πραγμάτων αυτών, ανέλαβε τη φύλαξή τους ή την αποποιήθηκε, καθώς και αν η ζημία προήλθε από πταίσμα του ξενοδόχου ή της οικογένειας ή του προσωπικού του.

Άρθρο 836

Ζημία που δεν γνωστοποιήθηκε

Αν ο πελάτης, έχοντας πληροφορηθεί τη ζημία, βραδύνει αδικαιολόγητα να την αναγγείλει στον ξενοδόχο, επέρχεται απόσβεση της αξίωσής του για αποζημίωση, εκτός αν είχε παραδώσει τα πράγματα στον ξενοδόχο ή η ζημία οφείλεται σε πταίσμα του ξενοδόχου, της οικογένειας ή του προσωπικού του.

Άρθρο 837

Μονομερής γνωστοποίηση για μη ύπαρξη ευθύνης

Κάθε μονομερής γνωστοποίηση του ξενοδόχου που αποκλείει ή περιορίζει την ευθύνη του είναι άκυρη.

Άρθρο 838

Ενέχυρο στα εισκομισθέντα

Ο ξενοδόχος έχει νόμιμο ενέχυρο στα πράγματα που έχει φέρει ο πελάτης στο ξενοδοχείο για τις απαιτήσεις του από τη διαμονή του πελάτη σ’ αυτό και από τις συναφείς παροχές. Οι διατάξεις για το νόμιμο ενέχυρο του εκμισθωτή ακινήτου εφαρμόζονται αναλόγως.

Άρθρο 839

Οι διατάξεις των προηγούμενων άρθρων εφαρμόζονται αναλόγως και για όσους διατηρούν στάβλους, αποθήκες, αμαξοστάσια, αεροδρόμια, ως προς τα ζώα, τις άμαξες, τα αυτοκίνητα, τα αερόπλοια και τα συναφή πράγματα που οι πελάτες φέρνουν σ’ αυτά.

Ο Κανονισμός Σχέσεων Ξενοδόχων και Πελατών

Λεπτομερείς διατάξεις για τις σχέσεις ξενοδόχων – πελατών, περιλαμβάνει ο «Κανονισμός σχέσεων ξενοδόχων – πελατών» (Απόφαση Γ.Γ. ΕΟΤ αριθ. 503007/76, που τροποποιήθηκε με την Απόφαση Γ.Γ. ΕΟΤ αρ. 535813/79). Η απόφαση αυτή κυρώθηκε με το Ν. 1652/86 για την χρονομεριστική μίσθωση, άρθρ.9 . Ο Κανονισμός αυτός ρυθμίζει τις καθημερινές σχέσεις (αμοιβαία δικαιώματα και υποχρεώσεις) ξενοδόχων και μεμονωμένων πελατών αλλά και τουριστών, που διακινούνται σε ομάδες με οργανωμένα τουριστικά προγράμματα (πακέτα). Δίνω τους συνδέσμους στο τέλος.

Προληπτικές περιπολίες ασφάλειας       (Preventive security patrols)

Τουλάχιστον ένας πλήρης γύρος περιπόλου ασφαλείας, γίνεται κατά την διάρκεια της ημέρας και δύο την νύχτα, αν χρειαστεί και περισσότερες φορές,  ελέγχοντας τα παρακάτω:

– Τα κλιμακοστάσια κινδύνου να μην έχουν εμπόδια.

– Όλες οι έξοδοι να είναι ελεύθερες από εμπόδια και να ασφαλίζουν.

-Ελέγχονται τυχαία, τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

– Οι διάδρομοι και οι χώροι υπηρεσίας που κινούνται οι υπάλληλοι και οι πελάτες να μην έχουν εμπόδια.

– Οι πόρτες των δωματίων των πελατών να είναι ασφαλισμένες.

– Η πρόσβαση στην οροφή να είναι απαγορευμένη, ασφαλισμένη εκτός αν γίνεται κάποια εργασία, οπότε και φυλάσσεται η πόρτα. Σε περίπτωση πυρκαγιάς πρέπει να απασφαλίζεται αυτόματα.

– Οι χώροι των γκαράζ, υπογείων, γραφείων, καταστημάτων να είναι ασφαλισμένοι.

– Να γίνονται έλεγχοι της εξωτερικής περιμέτρου του ξενοδοχείου.

– Μεταξύ 24:00 και 06:00 ώρας όλες οι πόρτες να είναι ασφαλισμένες εκτός της κεντρικής εισόδου που επιβλέπεται από τον φύλακα η τον υπάλληλο ασφαλείας, η τους υπαλλήλους υποδοχής η διαφορετικά, ανάλογα με την κρίση του Γενικού Διευθυντή.

– Κατά τη διάρκεια της περιπολίας καταγράφεται το πέρασμα από κομβικά σημεία ελέγχου και αναφέρονται τυχόν προβλήματα ασφαλείας.

Τελειώνοντας το άρθρο αξίζει να αναφέρω και δυο σημαντικές ερωτήσεις από τις τόσες πολλές που δέχτηκα από πελάτες – ταξιδιώτες.

–    Η πρώτη Ερώτηση αφορούσε ποιο είναι το ασφαλέστερο δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο.

         Η απάντηση που τους έδωσα, είναι δίπλα στον ανελκυστήρα, ανάμεσα στον τέταρτο και τον έβδομο όροφο, γιατί τα δωμάτια που βρίσκονται δίπλα στον ανελκυστήρα, παρόλο που έχουν περισσότερο θόρυβο, είναι σε γενικά πλαίσια ασφαλέστερα, καθώς έχουν και μεγαλύτερη κίνηση. Επιπλέον, τα δωμάτια μεταξύ του τέταρτου και του έβδομου ορόφου βρίσκονται αρκετά ψηλά, έτσι ώστε να αποθαρρύνουν τους πιθανούς διαρρήκτες να προσπαθήσουν  να μπουν από το παράθυρο σας, ενώ ταυτόχρονα έχουν πρόσβαση στις σκάλες κινδύνου, σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσετε το κτίριο. Οι περισσότερες σκάλες κινδύνου φτάνουν μέχρι και τον έβδομο όροφο. Ποτέ μην μείνετε σε δωμάτιο πιο ψηλά από τον έβδομο όροφο. Πέρα από το γεγονός ότι οι πυροσβέστες θα δυσκολευτούν πολύ για να σας βρουν,  θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και για σας να βγείτε από το κτίριο σε περίπτωση που οι σκάλες είναι γεμάτες καπνούς. Αποφεύγετε να διαμένετε στον πρώτο όροφο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες διάρρηξης. Εάν αναγκαστείτε να μείνετε στο ισόγειο, ζητήστε δωμάτιο που να βλέπει σε εσωτερική αυλή και όχι στο δρόμο η στον χώρο στάθμευσης. ( Το επισημαίνω και στην αρχή του άρθρου.)

– Η Δεύτερη ερώτηση αφορούσε,  ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να κοιμηθεί κάποιος στο κρεβάτι ενός ξενοδοχείου.

Εδώ η απάντηση που έδωσα είναι, ότι σύμφωνα με έρευνες και τα αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν γίνει από την American Automobile Association o ασφαλέστερος τρόπος για να κοιμηθεί κάποιος σε δωμάτιο ξενοδοχείου είναι να αφαιρέσει το κάλυμμα του κρεβατιού γιατί το βακτηρίδιο Ε. coli, υγρά εκσπερμάτωσης, ούρα, μύκητες, μούχλα, ψείρες και κοριοί είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορεί να συναντήσετε μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Σύμφωνα με έρευνες, τα καλύμματα των κρεβατιών σε ξενοδοχεία και πανδοχεία συνήθως μένουν άπλυτα για μεγάλες χρονικές περιόδους, σε αντίθεση βέβαια με τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες που πλένονται και αλλάζουν τουλάχιστον κάθε φορά που φεύγει ένας πελάτης από το δωμάτιο. Παρόλο που οι πιθανότητες να αρρωστήσετε σοβαρά είναι ελάχιστες, η κατάσταση αυτή δεν παύει να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, γι’ αυτό καλό είναι να αφαιρείται το κάλυμμα από το κρεβάτι προτού ξαπλώσετε και να τοποθετείτε μια πετσέτα πάνω σε κάθε λεκιασμένη επιφάνεια προτού καθίσετε. Σε περίπτωση που το δωμάτιο, σας φανεί ιδιαίτερα βρόμικο, να έχετε το νου σας  για κοριούς, πρόκειται για μικρά έντομα, που ζουν μέσα σε κλινοσκεπάσματα, στα έπιπλα και στους τοίχους. Συνήθως τα δωμάτια που έχουν καταληφθεί από κοριούς, έχουν και μια γλυκιά μυρωδιά μούχλας. Το καλύτερο θα ήταν να καθαρίσετε με ένα απολυμαντικό μαντίλι το τηλεχειριστήριο, ακόμα και την συσκευή τηλεφώνου του ξενοδοχείου γιατί υπάρχει περίπτωση οι συσκευές αυτές να έχουν πάνω τους βακτηρίδια, μικρόβια η ακόμα διάφορα σωματικά υγρά σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έχουν γίνει.

κι εδώ παραθέτω ορισμένους κανονισμούς για ξενοδοχεία.

http://www.grhotels.gr/Documents/sxeseis.pdf

https://artinweb.gr/κανονισμός-gdpr-για-ξενοδοχεία/

https://www.nestoriohotel.gr/el_GR/the-hotel/kanones-deontologias-prosopikou.html

http://www.tinos.biz/EOT.html

του Ευθύμιου Μπλιάμτη

Πηγή : hotelmag.gr

xeniosagency
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.